Neurofeedback is niet gewoon een trucje

Neurofeedback is niet een trucje of wondermiddel dat overal en door iedereen kan worden uitgevoerd! Waar moet u op letten bij het vinden van de juiste plek om neurofeedback therapie te volgen?

Het is van wezenlijk belang dat er altijd een EEG wordt gemaakt en andere gegevens worden verzameld voordat er getraind kan worden. Ga nooit zelf trainen zonder begeleiding en train altijd vanuit een EEG. Er zijn stromingen in de neurofeedback, die zonder EEG werken en vervolgens een heel algemene training starten. Dit is niet bepaald zonder risico’s. Ook op internet worden tegenwoordig neurofeedbacktrainingen aangeboden, waarbij u zelf thuis kunt trainen en gecontroleerd wordt op afstand. Het is belangrijk u te realiseren dat u bezig bent hersenfuncties te beïnvloeden. De trainingen kunnen een grote impact hebben en zonder professionele begeleiding zou dat kunnen leiden tot bijvoorbeeld verergering van de klachten. Daarnaast kan uit een intake met vragenlijsten en een EEG ook worden opgemaakt of neurofeedback wel de aangewezen therapie is voor de klachten waarmee u komt.

Ook is het belangrijk te weten dat neurofeedback niet ‘het nieuwe wondermiddel’ is dat zomaar uw leven kan veranderen of uw klachten kan doen verdwijnen. De onevenwichtigheid in het patroon van de hersengolven is er natuurlijk niet zomaar. Zeer vaak is de onbalans langzaam ontstaan en is het van wezenlijk belang, ook voor een blijvend resultaat, dat er ook bepaalde zaken in uw leven veranderen. Soms ligt er een trauma aan de onbalans ten grondslag en is het belangrijk dat ook professioneel te benaderen . Daarom wordt neurofeedbacktraining bij ons meestal ‘integraal’ aangeboden. Dat betekent dat samen met u ook bekeken wordt of het nodig is iets in uw dagelijks leven te veranderen. Misschien is het nodig eet- en of leefgewoonten aan te passen. Neurofeedback bieden wij aan in combinatie met cognitieve therapie, onze ervaring leert dat dit de meest effectieve manier is bij neurofeedback therapie. Vaak krijgt u naast de trainingen achter de computer, ook bepaalde oefeningen mee als ‘huiswerk’.

Iets om in uw achterhoofd te houden:

Als u na 10 behandelingen geen effecten merkt van de trainingen, dan zal u dit waarschijnlijk na 20 behandelingen ook niet merken.
Er zijn helaas praktijken die hier anders over denken, en u blijven overhalen om te blijven trainen...
Wij houden ons verre van dit soort werkwijzen en bij ons gaat alles in overleg.