Wat is neurofeedback?

Wat is neurofeedback?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hersenen kunnen leren beter te functioneren als ze voorzien worden van de juiste informatie. Alles wat we doen, denken en voelen wordt bepaald door onze hersenactiviteit. Raakt de hersenactiviteit verstoord, dan kun je klachten krijgen die variëren van (hoofd-)pijn tot slaap- en instabiliteit. Toepassing van neurofeedback in de juiste combinatie met aanpassingen in je gedrag- en leefpatronen kunnen je klachten aanzienlijk verminderen of zelfs volledig en blijvend oplossen.

Alleen als je weet welk gedrag een negatief effect op je heeft, kun je het veranderen. Met een computeranimatie kunnen we zichtbaar maken hoe je hersenen functioneren. Vanuit een gemakkelijke stoel kijk je naar een monitor en krijg je bijvoorbeeld de opdracht een voorwerp op het scherm te verplaatsen. Dit doe je puur met je hersenen. Op je hoofd zijn elektroden geplaatst die je hersenactiviteit meten (EEG); dit EEG wordt zichtbaar op een monitor, die in verbinding staat met de animatiemonitor. Elke keer als de EEG-monitor een juiste hersenactiviteit waarneemt en de hersenen dus doen wat ze moeten doen hoor je een geluid (auditieve beloning) en verplaatst het voorwerp zich (visuele beloning). Je bent dus toeschouwer van je eigen hersenactiviteit en wordt beloond voor de prestaties die je hersenen leveren.

Voordelen van neurofeedback

  • Verbetering van het geheugen, het concentratievermogen en de slaap.
  • Verhoging van het prestatievermogen.
  • Harmonisatie van de hersenen, ontspanning van het lichaam en vermindering van stress.
  • Doorbreekt angstpatronen en helpt bij de verwerking van traumatische ervaringen.
  • De resultaten van de trainingen zijn blijvend, mits het gaat om een hersenbeschadiging. Dan is onderhoud noodzakelijk.

Eigen inzet

Omdat veel problemen mede worden veroorzaakt en/of in stand worden gehouden door leef- en werkwijze van de client, kan het ook nodig zijn dat u anders moet leren omgaan met bepaalde gewoontes. Zo kan de gestresste manager bijvoorbeeld leren beter met zijn tijd om te springen en kan iemand met overtollig vet onder andere leren signaleren welke momenten moeilijk zijn voor hem of haar. En een verlegen kind kan vertrouwd raken met assertiviteit. In veel gevallen is het leren (her)kennen van eigen grenzen en dus het op tijd leren “nee” zeggen van groot belang. De neurofeedback helpt u uzelf te vinden en staat daarom centraal in de behandelingen.